Sokan kétkedtek, hogy vajon mi sül ki abból, ha az Alkonyat rendezője a Piroska és a farkas történetét viszi vászonra. Hogy jön össze egy klasszikus gyermekmese a sötét, elsősorban tinédzsereknek szóló vámpírvilággal? Nos, A lány és a farkas valóban e két világ ötvözetét nyújtja, a végeredmény mégis egy egész jóízű koktél lett.

 
Aki Piroska történetének hű követését várja a filmtől, az azonban csalódni fog. Catherine Hardwicke legújabb mozija ugyanis inkább csak laza keretként használja a mesét, amit megtölt egyéni – ám annyira mégse egyedi – történetelemekkel. A rendezőnő nem tud – illetve, talán érthető módon, nem akar – szabadulni a misztikus-romantikus vámpírfilm örökségétől, ezért lehet erős Alkonyat-utánérzésünk a film közben.
 
Lényegében ugyanis egy vérfarkas-történettel van dolgunk, melyet megfűszereztek egy csipetnyi boszorkányüldözéssel, és beszorítottak egy Shyamalan-féle Faluba. Mint tudjuk, a vérfarkasok emberek, akik csak teliholdkor, az éj leple alatt alakulnak szörnyeteggé, és válnak minden élőlény mumusává. Ennyi kapcsolódás bőven elég ahhoz, hogy vámpírfilmes rendezőt kérjenek fel Piroska felnőtt kalandjainak vászonra vitelére.
 
 
A bonyolult szerelmi szálakkal és sejtelmes véggel operáló mozi nagy előnye, hogy gondolt a férfi közönségre is. Ennek köszönhetően került a filmbe néhány nem túl véres, ám igen látványos csatajelenet, sőt, a film egésze krimiként is megállja a helyét, hiszen az utolsó percig sejtelme sem lehet róla a nézőnek, hogy vajon kit rejt az éjszakai sötét bunda.
 
A középkori hangulatot olykor ormótlanul szétromboló zene és néhány egyéb apró zavaró momentum ellenére A lány és a farkas érdekes történetet mesél el olyan klisékről, mint a minden akadályt legyőző szerelem, hősiesség, önfeláldozás, stb. Teszi ezt azonban remek látványvilággal, és az alapanyagul szolgáló gyermekmese klasszikus jeleneteinek ügyes felhasználásával. És a nagymama szeme ezúttal tényleg gyanúsan nagy…
 
Történet: 4/5 (Olykor keszekusza, de alapvetően nem rossz.)
Formai kivitelezés: 4/5 (Szép és jó, de nem ájultunk el tőle…)
Színészi játék: 3/5 (Van hova fejlődni… Talán Gary Oldman emelkedik ki közülük, talán…)
Rendezés: 3,5/5 (A kisebb logikai bukfencek és a zeneválasztás miatt kár…)
Összesen: 4/5 (Egyszer érdemes megnézni…)
 

Filmadatok itt és itt!

Címkék: kritika gary oldman catherine hardwicke amanda seyfried ajánlók red riding hood a lány és a farkas így filmezz premierfilmek

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfilmezz.blog.hu/api/trackback/id/tr262868759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása