110% - Csúcshatás kritika

 2011.04.05. 19:29

Ki ne vágyna arra, hogy néhány hét leforgása alatt milliomos és népszerű lehessen? Ki ne szeretné, hogy eddigi életéből bármilyen apró részletet pontosan fel tudjon idézni, ha szükség van rá? Ha emlékezetes élményre vágysz, és milliók híján ebben a hónapban csak egy mozijegyre futja, akkor a Csúcshatás a legjobb választás!

 
Főhősünk, Eddie Morra (Bradley Cooper), súlyos alkotói és anyagi válságban szenvedő író. Élete azonban gyökeres változáson megy át, miután találkozik ex-sógorával, Vernonnal (Johnny Whitworth), aki egykori drogdílerként egy olyan szerrel ismerteti meg, melynek segítségével agykapacitásának 100%-át ki tudja használni. Innentől egyenes út vezet a fiú számára a pénzügyi világba, ahol eddig soha nem látott sikereket ér el.
 
Az írói ambíciókat félredobó, és rövidtávon dollármilliókra szert tevő fiúnak ugyanakkor meg kell küzdenie az őt követő, majd üldözni és zaklatni kezdő fura alakokkal, valamint a szer okozta mellékhatásokkal is. Mindebben segítségére van barátnője, a fiút korábbi kilátástalan élete miatt otthagyó Lindy (Abbie Cornish), aki szintén megtapasztalja az NZT fantázianévre keresztelt szer áldásos hatását, ám Eddie állapota miatt elretten annak rendszeres szedésétől.
 
 
A „mindenáron sikeresnek lenni” kezdetű, tipikus 21. századi közhely olyan remek feldolgozásával van dolgunk a Csúcshatás esetében, mely anélkül mutatja be a sikerhajhász életvitel árnyoldalát, hogy belesüllyedne a moralizálás mély mocsarába. Olykor patakzó verejtékkel hallucinálva, olykor a bíróság előtt gyanúsítottként megjelenve, sőt, olykor az ellenség vérét padlóról felnyalva, de mindenképp életben maradni és érvényesülni!
 
Ez, vagyis főhősünk gondolkodásmódja és kalandjai teszik olyan lendületessé ezt a filmet, melyhez pazar zenéket és remek színészeket (Robert De Niro mellékszereplőként is nagyot alakít) válogattak össze a készítők. És akkor még nem esett szó a látványról! A képi világ ugyanis anélkül kápráztat el, hogy túlsúlyba kerülne az effektekkel való játszadozás és egyéb technikai eszköztár használata.
 
 
Az izgalmasan hullámzó történet által indokolt látványos szétcsúszások és felpörgések bepillantást engednek az NZT-től 110%-on pörgő Eddie tudatába, amitől egy kicsit olyan érzésünk támadhat, mintha mi is bevettünk volna egy ilyen agytágító pirulát. Neil Burger biztos rendezői kézzel tartja össze egyrészt a sokszor széttartásra csábító szálakat, másrészt stábjának tagjait, hogy végtermékként megszülethessen ez a szupermozi, melynek készítése során talán egy kis NZT is keveredett az alkotók italába…
 
Történet: 5/5 (Egyedi, szépen adagolt, briliáns!)
Formai kivitelezés: 5/5 (Csak indokolt esetekben látványos, de akkor nagyon!)
Színészi játék: 5/5 (Kivétel nélkül beleélték magukat a szerepekbe!)
Rendezés: 5/5 (Nagyobb teret Neil Burgernek!)
Összesen: 5/5 (Ez az a film, amit egyszerűen látnod kell!)
 
Filmadatok itt és itt!

Címkék: kritika robert de niro bradley cooper neil burger ajánlók limitless így filmezz premierfilmek csúcshatás

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfilmezz.blog.hu/api/trackback/id/tr822802689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása